Juha Makkonen Ymmärrä olennainen, muu on epäolennaista.

Ratkaistaan maailman ilmastokriisi Suomen passilla


   Päivittäin saa lukea kirjoituksia joissa vakuutellaan, että Suomalaisten päästöillä ei ole vaikutusta ilmastonmuutokseen. Ilmasto muuttuu tai on muuttumatta heidän mukaansa vain ei-Suomalaisten päästöistä.  Ilmasto on siis jostain tarkemmin erittelemättömästä syystä immuuni Suomalaisten päästöille.

   Voisivatko asiantuntijat tutkia kyseisen väitteen, sillä jos se pitäisi paikkansa voisimme torjua maailman ilmastokriisin hyvinkin yksinkertaisella ja tehokkaalla tavalla. Myönnämme vain kaikille maailman ihmisille Suomen passin niin voisimme jatkaa kulutuskäyrät kyttyrällä maailman tappiin asti ilman huolen häivää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän artonikkola kuva
Arto Nikkola

Loistava ehdotus! Silloinhan olisi jo oikeasti tosielämän perusteita vaatimuksille kuinka nimenomaan suomalaisten tulee lopettaa lihansyönti, autolla ajaminen, puulämmitys ym. ym.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Aikamoista ”näsäviisautta” viljelet.

Tässä muutama tilastofakta.

Suomen CO2-päästöt globaaleista päästöistä ovat 0,14 % ja ne ovat vähentyneet noin 5 % vuosittain.

Pariisin ilmastokokouksessa 2015 päätettiin ja Katowicen ilmastokokouksessa vahvistettiin, että Kiina, Intia ja kaikki muut Aasian ja Afrikan kehittyvät maat saavat lisätä päästöjään vuoteen 2030 saakka. Mitä sen jälkeen tapahtuu, sitä ei ole päätetty.

Kiinan päästöt ovat 27 % globaaleista päätöistä ja ne ovat lisääntyneet noin 5 % vuosittain.

Suomen vuosittaiset päästöt ovat n. 45 miljoonaa tonnia ja ne ovat vähentyneet tuon yllä mainitun 5 % vuosittain. Intian vuosittaiset päästöt ovat 2,5 miljardia tonnia vuosittain ja ne lisääntyvät n. 6 % vuosittain.

Kiinaan ja Intiaan rakennetaan yhteensä noin 1 100 000 MW lisää hiilivoimaa. Suomeen on rakennettu 2 500 MW tuulivoimaa ja jotkut poliitikot ja media meuhkaavat kuinka tämä Suomen tuulivoimarakentaminen pelastaa maailman.

Eri arvioiden mukaan laivojen kasvihuonekaasupäästöt kasvavat lähivuosina 50–250 %. Maailman kasvihuonekaasupäästöistä laivaliikenne tuottaa nykyisin runsaat 3 %. Vuoteen 2050 mennessä laivaliikenteen päästöjen osuus voi olla 17 %, jos mitään ei tehdä ja muut alat onnistuvat pienentämään päästöjä tavoitteidensa mukaisesti.

Lentoliikenteen päästöt ovat noin 3-5 % globaaleista CO2-päästöistä. Lentoliikenne tuplaantuu arvioiden mukaan seuraavan 15 vuoden aikana. Lento- ja laivaliikenne eivät ole mukana päästöjä rajoittavassa Pariisin ilmastosopimuksessa.

Suomi on ollut koko ajan päästöjen vähennyksissä Euroopan kärkimaita ja Kioton ilmastosopimuksen vaatimukset täyttyivät ennätysajassa. Esimerkiksi vuonna 2017 Suomi vähensi eniten Euroopassa päästöjä, kun Euroopan kokonaispäästöt lisääntyivät.

Suomi on ollut myös maailman ykkösiä uusiutuvassa energiassa. Kun huomioidaan myös se, että Suomen metsät adsorboivat vuosittain 110 milj. tonnia CO2-päästöjä, ovat Suomen päästöt 50-60 miljoonaa tonnia negatiiviset eli puhdistamme saman verran muiden maiden päästöjä.

Suomeen on rakennettu 2 500 MW tuulivoimaa, jonka tukemiseen menee noin 3-4 miljardia euroa tuulivoimaan, mutta yhtään ainoata grammaa CO2-päästöjen vähennyksiä Suomen tuulivoimarakentamisella ei saada aikaan.

Noista yllä olevista luvuista voit laskea tasan tarkkaan mitä merkitsee, jos Suomen 0,14 % globaalit päästöt ovat vaikkapa huomenna 0,00 %. Toisaalta voit myös arvioida, mitä tuo Suomen päästöt 0,00 % merkitsee taloudellemme ja koko Suomen kansan olemassaololle. Eikä siinä näsäviisastelut passien myöntämisestä auta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei näihin faktat putoa. Blogi on tyyppiesimerkki siitä asenteesta jota viljellään kun omat argumentit loppuvat: totuudenpuhujista tehdään jotenkin hölmöjä ja heille naureskellaan.

Kun osoitetaan että Suomi on hoitanut asiansa hyvin eikä meidän päästöillä ole tieteellisen ajattelun mukaan mitään merkitystä alkavat väistelyt:
"Jos maapallo jaettaisiin 5 miljoonan asukkaan ruutuihin ei kenenkään sitten tarvitse tehdä mitään."
"Meidän pitää olla esimerkkinä niin muut seuraavat"
"Denialistit!"

Jne.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Samaa mieltä. Mutta oli tämä Ojaniemeltä kunnioitettava, joskin blogistin suhteen epäonnistumaan tuomittu yritys.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#6
Ei näihin faktat putoa. Blogi on tyyppiesimerkki siitä asenteesta jota viljellään kun omat argumentit loppuvat: totuudenpuhujista tehdään jotenkin hölmöjä ja heille naureskellaan.
.....................

Minusta olisi sangen typerää väittää, että minun päästöni ei vaikuta millään tavalla ilmastoon koska olen Suomalainen.

Tämä oli se pointti mutta hukkasit fokuksen totaalisesti ja rupesit puhumaan asiasta kollektiivisella tasolla vieläpä tunteiden vallassa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #9

"Minusta olisi sangen typerää väittää, että minun päästöni ei vaikuta millään tavalla ilmastoon koska olen Suomalainen."

Äläpäs siirtele maalitolppia. Sinun päästösi eivät vaikuta millään tavalla ilmastonmuutokseen.

Muun väittäminen on tieteenvastaista uskonnonomaista huuhaata.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #13

Niin, tuo juuri sitä ja se selittyy sillä että maailma on tullut niin s.....n pieneksi digitaalisuuden kautta että jokainen, ja varsinkin tietyn aatesuunnan väki, kuvittelee että yksin tai vähintään Suomi yksin ohjaa ja johtaa maailmaa. Vähän niin kuin ruotsalaiset jo 1960-luvulla.
Kuinka se menikään se "että mitähän tuo norsu minusta ajattelee?".

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Jos pitää sortua helppoihin ratkaisuihin, niin päästä jo irti ja katso, että pään kohdalla on iso kivi.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Voisi hyvinkin toimia, jos Suomen passin saaneet alkaisivat heti käyttäytyä kuin suomalaiset. Tekisi ihmeitä ilmastolle jos kokonaishedelmällisyysluku koko maailmassa tipahtaisi suomalaiselle tasolle.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Osaako Makkonen kertoa että paljonko glopaali lämpotila laskee jos päästöt tiputetaan 1.5‰-->1‰ ?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#5
Se ei ole blogin aiheena.

Blogin aihe oli se, että jos Suomalaisen ja Ruotsalaisen hiilijalanjälki on sama, he rasittavat myös ilmastoa samalla mitalla.

Suomalainen siis rasittaa ilmastoa henkilökohtaisten päästöjensä mukaan kuten muutkin. Joillekin tuntuu asia olevan varsin mutkikas ymmärtää.

Atti Ylänen

Ei. Jos suomalaisen ja ruotsalaisen hiilijalanjälki on sama, ja ruotsalaisia on suomalaisiin verrattuna kaksinkertainen määrä, ruotsalaiset rasittavat ilmastoa kaksinkertaisesti suomalaisiin verrattuna.

Joillekin tuntuu asia olevan varsin mutkikas ymmärtää.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tässä bloggauksessa tulee oikeasti esiin makkosten pettämätön logiikka, suomalaiset päästelee liikaa se on jo tullut selväksi.
Samalla kuitenkin halutaan että tänne pääsisi ihan jokainen halukas kaukaa etelästä moninkertaistamaan henkilökohtaiset päästönsä. Samalla kun taistelevat sitä kamalaa ilmastonmuutosta vastaan kerätään lisää sitä aiheuttavia, järki ohoi.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Ei mikään ihme kun on tippunut pää edellä

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tulee mieleen Spede Pasasen naisen logiikka.
Ei pärjännyt Spede ei sitten millään. Vaikka kuinka yritti järjellä selittää niin ei. Kun on naisen logiikka niin on.
Mutta onhan tämä hauskaa.

Anteeksi kaikki naiset, tuo "naisen logiikka" on vain nimitys eräänlaiselle logiikalle tai sen puutteelle.

Toimituksen poiminnat